Lähiympäristö

Pyöräilijöiden Joensuu

Valtuustotyössäni haluan kehittää Joensuun keskustaa pyöräilijöille paremmaksi. Pyöräilijöiden huomioiminen ei ole pois autoilijoilta, sillä mahdumme kaikki hyvässä yhteishengessä Joensuun kaduille.

Pyöräilijät muodostavat huomattavan osan Joensuun liikkujista. Tämä on huomattu myös muualla ja Joensuu on saanut Vuoden pyöräilykaupunki -tunnustuksen jo kahdesti. Keskustan lämmitetyillä kävelykaduilla pyörätelineitä on kiitettävästi. Pyörät asetetaan näihin telineisiin eturenkaistaan. Valitettavasti pyörät voidaan helposti nostaa näistä telineistä esimerkiksi pakettiauton kyytiin, vaikka ne olisivat lukittuina. Niinpä monet arvokkaamman pyörän omistajat kiinnittävät ajopelinsä metallisiin aitoihin ja muihin kiinteisiin rakennelmiin, jotka eivät ole tarkoitettu pyörien säilytykseen. Keskustassa kaivattaisiinkin runkolukittavia pyörätelineitä. Asukkaat voisivat lukita pyöränsä turvalliseen telineeseen ja pyöriä ei enää kiinnitettäisi vääriin paikkoihin. Rautatie- ja linja-autoasemille runkolukittavat telineet olisivat ehdoton hankinta, sillä mikään ei latista matkatunnelmaa, kuin huoli asemalle jääneestä pyörästä.

Voimme tehdä keskustasta vielä pyöräilijäystävällisemmän hankkimalla pyörähuoltopisteitä keskeisille paikoille. Pyörähuoltopisteet ovat itsenäisiä telineitä, joissa voi esimerkiksi täyttää tyhjenneet renkaat, sillä huoltamoiden ilmapisteillä venttiilit eivät ole aina yhteensopivia oman pyörän kanssa. Pyörähuoltopisteissä on myös työkaluja satulan ja sarvien säätämiseen. Vastaavia pyörähuoltopisteitä on jo käytössä esimerkiksi Tampereella ja Jyväskylässä. Jyväskylästä löytyvistä telineistä voit lukea lisää täältä.

Tehdään ilmastoystävällisestä liikkumisesta helppoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *