Kasvisruoka

Kasvisruokaa julkisiin ateriapalveluihin

Julkisissa ateriapalveluissa tulee panostaa eläin- ja ilmastoystävällisiin vaihtoehtoihin. Kasvisten osuutta tulee kasvattaa ja lihan osuutta vähentää julkisissa ruokapalveluissa.

Joensuulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa on käytössä yksi kasvisruokapäivä viikossa. Tulevaisuudessa asetelma voi olla päinvastainen. Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen, joten ilmastomyönteisen ruoan suosiminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Aterian hiilijalanjälkeä voi pienentää helposti vähentämällä lihan osuutta ruoassa. Laskennallisesti sama vaikutus saadaa kasvisruokapäivällä, kuin vähentämällä lihan osuutta 20 % ateriassa. Suomessa on hienoja kotimaisia innovaatioita, kuten nyhtökaura ja härkis, joilla voimme korvata lihan määrää lautasilla suomalaisilla vaihtoehdoilla. Myös suuret suomalaiset ruokatalot Apetit, Saarioinen, HK ovat lähteneet mukaan kasviruokabuumiin ja tuoneet markkinoille kasviperäisiä eineksiä. Einekset ja puolivalmiit tuotteet ovat kiinteä osa suurtalouskeittiöiden arkea, jossa kaikkea tarjottavaa ruokaa ei voida valmistaa alusta asti. Suomessa vuosittain oppilaitosten ruokahuollon kustannukset nousevat 400 miljoonaan euroon, joten julkisten hankintojen ohjauksella on merkitystä.

Tehdään eettisiä ja ympäristöystävällisiä hankintoja julkisissa hankinnoissa, joilla voimme tukea suomalaisten tuotteiden ja raaka-aineiden kulutusta. Lähiruokaa unohtamatta.

 

Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 77 kiloa lihaa vuodessa. (Luonnonvarakeskuksen tilastooon vuodelta 2014 voi tutustua täältä.)
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa ei tulisi syödä enempää kuin 500 g viikossa.

Lisää eläinystävällisissä valinnoista voit lukea sivulta eläinpolittikka.fi.
Samalla sivulla voit myös allekirjoittaa vetoomuksen paremmasta eläinsuojelulaista, kuten minäkin tein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *